dimarts, 17 de maig del 2011

El poder de l'humor


El sentit de l’humor és molt important a la vida, i una de les qualitats que més admiro en les persones. A risc d’assemblar-me perillosament a un manual d’autoajuda barat, voldria ressaltar breument els múltiples aspectes positius d’aquest valuós tret de la personalitat humana.


L’humor ens proporciona, entre d’altres, els següents beneficis: produeix endorfines, que ens causen benestar i alegria, millora la hipertensió, ajuda a no patir úlceres d’estòmac i molts altres avantatges fisiològics i físics. Ara no recordo si també millora el sistema immunitari i fa resplendir la pell, o això ho feia el sexe, però tant se val...


L’humor promou la tolerància i el perdó, ens permet ser conscients de la relativitat de les coses, desdramatitzar i respondre amb una actitud positiva davant dels reptes o situacions difícils que ens trobem tan sovint a la vida quotidiana. Evita que ens deixem encegar per les emocions negatives, ens ajuda a crear ambients relaxats i favorables i a solucionar conflictes. Ens dóna una certa flexibilitat que permet qüestionar allò obvi i seriós, treure ferro a les coses i estar més obert de mires i predisposats al canvi.


D’altra banda, l’essència de l’humor es troba també en la capacitat de riure d’un mateix. Riure d’un mateix implica que ens trobem a gust dins la nostra pell, tot i les nostres múltiples imperfeccions; que ens acceptem com a persones que poden equivocar-se i tenen limitacions. Per alguna cosa som, simplement, éssers humans.


Fer riure és difícil, molt difícil, i sovint existeix el risc inherent de ser malinterpretats i ofendre sense voler. No obstant, val la pena arriscar-s’hi... Amb una petita dosi d’humor i bona voluntat es poden fer miracles, tot i que de vegades ens trobem que no hi ha res a fer i topem de cap contra la paret. Llavors, sempre ens quedarà el consol i la pau interior d’haver-ho intentat.


Per tot això, humilment, vull donar les gràcies a aquelles persones que fan del món un lloc més agradable i feliç amb el seu bon humor. Una broma sana, un comentari divertit, una reflexió graciosa, una ironia intel.ligent, una riallada sincera, un somriure dolç... sempre seran valorats i benvinguts.


I, per acabar, una frase de Nietzsche que m’agrada molt:


“La potència intel.lectual d’un home es mesura per la dosi d’humor que és capaç d’utilitzar”.